Pravidelné a kvalitní stravování je jedna z nejlepších cest, jak podpořit duševně i manuálně pracující zaměstnance. O podporu stravování mají pracovníci zájem a ideální cestou je oblíbená karta eStravenka.

Jídlo má zásadní vliv nejen na tělo, ale ovlivňuje i náladu, koncentraci a výdrž. A právě psychická pohoda, schopnost soustředění a vytrvalost jsou při duševně náročné práci klíčové.
Neopomíjí vaše firma stravenky pro zaměstnance?
Vliv kvalitního a pravidelného stravování na zdraví zaměstnanců se stále podceňuje, o pozitivním dopadu na duševní stránku a výkon ani nemluvě. S podporou stravování efektivně pracuje bohužel jen málo firem. Cílenými opatřeními a příspěvky lze přitom přispět nejen k lepšímu výkonu zaměstnanců, ale také zvýšit jejich kupní sílu. Je to daleko účinněji než pouhé přidání peněz v rámci mzdy. Nejlepším řešením je praktická a administrativně nenáročná eStravenka.
Mozek potřebuje správné palivo
Lidský mozek musí mít stabilní přísun energie, spotřebovává totiž až 20 % celkového energetického příjmu. Důležité je to pro všechny, ale obzvlášť pro duševně pracující zaměstnance. Energii tělo získá nejlépe z celozrnných výrobků, jako jsou vločky, quinoa nebo žitný chléb, kde se glukóza uvolňuje postupně. Pro podporu mentálních funkcí jsou ideální i ořechy, ovoce, vejce, luštěniny, fermentované potraviny nebo tmavá čokoláda.
Důležitý je i pitný režim, který podpoří kognitivní funkce, ale také pohodu, energii a výkonnost. Voda se má pít průběžně během celého pracovního dne. A jak řešit případnou únavu? Určitě ne kávou, nejlepší je opět kvalitní strava plná bílkovin a zdravých tuků.
O příspěvek na stravování je velký zájem
Při stresu nebo soustředění se dá lehce zapomenou na jídlo. Není ale dobré opomíjet příjem živin, vlákniny, bílkovin, mikroživin a tuků. Pravidelné a vyvážené jídlo patří k nejefektivnějším nástrojům, jak podpořit výkon a předejít vyhoření. Není divu, že je o příspěvek na stravování takový zájem. Výsledky průzkumu Barometr zaměstnanců od Up benefity ukazují, že podpora stravování je třetím nejčastějším kritériem uchazečů o práci. 90 % dotázaných také oceňuje přestávku na oběd, která mimo jiné. „pročistí hlavu“, posílí vztahy na pracovišti a firemní atmosféru. A tím podpoří i výkon.
Stravování zaměstnanců je investice, která se firmě násobně vrátí
Pravidelná strava je základem duševní pohody, soustředění i výkonnosti, ať už zaměstnanci pracují manuálně nebo vykonávají duševně náročnou práci. Uvědomit by si to měly i firmy, které chtějí mít zdravé, spokojené a produktivní zaměstnance. Jen takoví lidé totiž budou motivovaní, angažovaní, budou svou práci vykonávat dobře a budou odolně čelit případným krizím. Je správné vnímat podporu stravování jako investici, která se firmě mnohonásobně vrátí. Příspěvek na jídlo, čas na oběd, pitný režim nebo bonus v podobě ovoce či zdravých svačin na pracovišti – to vše jsou nástroje, které pomáhají předcházet únavě, zvyšují motivaci a posilují pracovní vztahy. Vyzkoušejte proto elektronickou kartu eStravenka i u vás ve firmě. S Up benefity ji mohou zaměstnanci mít i ve virtuální podobě, přímo ve svém Apple Pay nebo Google Pay.