Nejjednodušší HR nástroj, který podpoří výkon a motivaci zaměstnanců

doba čtení:

2 min.

Pravidelné a kvalitní stravování je jedna z nejlepších cest, jak podpořit duševně i manuálně pracující zaměstnance. O podporu stravování mají pracovníci zájem a ideální cestou je oblíbená karta eStravenka.

Nejjednodušší HR nástroj eStravenka

Jídlo má zásadní vliv nejen na tělo, ale ovlivňuje i náladu, koncentraci a výdrž. A právě psychická pohoda, schopnost soustředění a vytrvalost jsou při duševně náročné práci klíčové.

Neopomíjí vaše firma stravenky pro zaměstnance?

Vliv kvalitního a pravidelného stravování na zdraví zaměstnanců se stále podceňuje, o pozitivním dopadu na duševní stránku a výkon ani nemluvě. S podporou stravování efektivně pracuje bohužel jen málo firem. Cílenými opatřeními a příspěvky lze přitom přispět nejen k lepšímu výkonu zaměstnanců, ale také zvýšit jejich kupní sílu. Je to daleko účinněji než pouhé přidání peněz v rámci mzdy. Nejlepším řešením je praktická a administrativně nenáročná eStravenka.

Mozek potřebuje správné palivo

Lidský mozek musí mít stabilní přísun energie, spotřebovává totiž až 20 % celkového energetického příjmu. Důležité je to pro všechny, ale obzvlášť pro duševně pracující zaměstnance. Energii tělo získá nejlépe z celozrnných výrobků, jako jsou vločky, quinoa nebo žitný chléb, kde se glukóza uvolňuje postupně. Pro podporu mentálních funkcí jsou ideální i ořechy, ovoce, vejce, luštěniny, fermentované potraviny nebo tmavá čokoláda.

Důležitý je i pitný režim, který podpoří kognitivní funkce, ale také pohodu, energii a výkonnost. Voda se má pít průběžně během celého pracovního dne. A jak řešit případnou únavu? Určitě ne kávou, nejlepší je opět kvalitní strava plná bílkovin a zdravých tuků.

O příspěvek na stravování je velký zájem

Při stresu nebo soustředění se dá lehce zapomenou na jídlo. Není ale dobré opomíjet příjem živin, vlákniny, bílkovin, mikroživin a tuků. Pravidelné a vyvážené jídlo patří k nejefektivnějším nástrojům, jak podpořit výkon a předejít vyhoření. Není divu, že je o příspěvek na stravování takový zájem. Výsledky průzkumu Barometr zaměstnanců od Up benefity ukazují, že podpora stravování je třetím nejčastějším kritériem uchazečů o práci. 90 % dotázaných také oceňuje přestávku na oběd, která mimo jiné. „pročistí hlavu“, posílí vztahy na pracovišti a firemní atmosféru. A tím podpoří i výkon.

Stravování zaměstnanců je investice, která se firmě násobně vrátí

Pravidelná strava je základem duševní pohody, soustředění i výkonnosti, ať už zaměstnanci pracují manuálně nebo vykonávají duševně náročnou práci. Uvědomit by si to měly i firmy, které chtějí mít zdravé, spokojené a produktivní zaměstnance. Jen takoví lidé totiž budou motivovaní, angažovaní, budou svou práci vykonávat dobře a budou odolně čelit případným krizím. Je správné vnímat podporu stravování jako investici, která se firmě mnohonásobně vrátí. Příspěvek na jídlo, čas na oběd, pitný režim nebo bonus v podobě ovoce či zdravých svačin na pracovišti – to vše jsou nástroje, které pomáhají předcházet únavě, zvyšují motivaci a posilují pracovní vztahy. Vyzkoušejte proto elektronickou kartu eStravenka i u vás ve firmě. S Up benefity ji mohou zaměstnanci mít i ve virtuální podobě, přímo ve svém Apple Pay nebo Google Pay.


Mám zájem o stravenky od Up

    Odesláním údajů nám umožňujete zpracování Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vaší žádosti. Více informací, včetně informací o Vašich právech naleznete na stránce Ochrana osobních údajů.

    Autor

    Head of Communication

    otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…