Předpokládaná doba čtení: 3 minuty
Z kuchyně zemí Blízkého východu budete nadšení. Je bohatá, barevná, plná chutí a vůní. Tak si udělejte čas a zajděte na oběd nebo večeři do izraelské, syrské nebo libanonské restaurace. Zaplatit můžete samozřejmě s vaší stravenkovou kartou eStravenka.
Blízký východ je fascinující a pestrobarevná směsice kultur, která zahrnuje země jako Saudská Arábie, Irák, Írán, Libanon, Kuvajt, Sýrie nebo Izrael. Svůj dosah zde mají i egyptské, ománské a turecké vlivy. Oblast je průsečíkem mezi Evropou, Asií a Afrikou. Vše odráží i místní kuchyně, kde se míchají vlivy perské, arabské a židovské gastronomie. Pojďte se s námi vydat na dobrodružnou cestu a objevovat kouzla kuchyně Blízkého východu. Nezapomenutelné zážitky chutí a vůní si můžete navíc dopřát s vaší eStravenkou.
Jaká je kuchyně Blízkého východu
Obecně platí za jednu z nejbarevnějších a nejpestřejších. Stojí na čerstvých surovinách, koření a bylinkách. Časté je zde společné stolování a sdílení jídla, v domácnostech mívají uprostřed stolu velké talíře a mísy a strávníci si nabírají sami. Základem jídla jsou chléb a placky, které často slouží i k nabírání pokrmů nebo k plnění, jako v případě pečeného masa shawarma a luštěninového falafelu z cizrny. Hlavní jídla bývají hodně masová, ať už jde o oblíbené kofty, což jsou kuličky z mletého masa s bylinkami a kořením, kebab z grilu a makloubu, vrstvený pokrm z rýže, smaženého masa, lilku a brambor.
Nejen k masovým pokrmům chutná skvěle svěží salát tabbouleh z rajčat, sekané petrželky, máty, citronové šťávy, cibule a bulguru. Oblíbený je také mutabbal, jemný dip z grilovaného baklažánu, česneku, citronové šťávy a olivového oleje. Hostina na Blízkém východě končí vždy sladkou tečkou. Dezerty bývají velmi sladké, plněné ořechy a často přelité máslem a sirupem.
Zajděte si na oběd nebo večeři s vůní orientu
- Navštivte třeba izraelské Bistro a restaurace Paprika, které najdete na několika místech v Praze a Brně. Ochutnat zde můžete typické lahůdky v autentické kvalitě, třeba hummus s masem shawarma, dušené závitky z vinných listů, celý pečený květák nebo jídlo zvané shakshuka, což je směs zeleniny a vajec z jedné pánve.
- Další tip je syrská restaurace Mayada v Brně. Založila ji paní Mayada, která před válkou utekla ze Sýrie. Podává se zde zdravé, vegetariánské a syrskou kuchyní inspirované jídlo. Pochutnáte si zde třeba na plněných lilcích, špenátu s mrkví a ořechy, humusu nebo ouzi (listové těsto, mrkev, hrášek, kešu) s rýží. A mají tu i kávu s kardamonem.
- Náš třetí tip je libanonská restaurace Cedr v Plzni. Zde nabízí tradiční kebab, plněné papriky, falafel, kofty, musaku a další spoustu lahůdek.
Tak s kým vyrazíte? A určitě nezapomeňte doma vaši elektronickou stravenkovou kartu eStravenka.