V restauraci Spojka Karlín jídlo spojuje

Předpokládaná doba čtení: 3 minuty

Flexitariánská restaurace Spojka Karlín myslí na zdraví, ekologii a etický rozměr. A protože má jídlo spojovat, užijí si to zde u jednoho stolu vegetariáni, vegani, jedlíci masa i třeba celiaci. Všichni společně. Zaplatit zde navíc můžete s vaší eStravenkou.

flexitariánská restaurace Spojka Karlín

Dnes bychom vám rádi představili první pražskou flexitariánskou restauraci – Spojka Karlín. Podnik vznikl z myšlenky, že by bylo skvělé, aby se všichni, kdo spolu zasednout k jednomu stolu, dobře najedli. Bez ohledu na to, jestli to jsou vegetariáni, vegani, milovníci masa, cukrovkáři nebo celiaci. Jídlo má přece spojovat, ne rozdělovat.

Co je to flexitariánství?

Je to udržitelný směr, který nyní hýbe světem. Masa a živočišných produktů se zcela nevzdává, ale omezuje je, protože si uvědomuje jejich ekologické a etické dopady. A právě flexitariánství fandí ve Spojce Karlín. Při přípravě jídla zde myslí na zdraví a ekologii, fandí čerstvým a sezónním surovinám, živočišné produkty jsou pouze od zvířat, která byla chována v důstojných podmínkách. Maso je zde pouze bio a vajíčka jen z volného chovu.

Jak se vaří ve Spojce Karlín?

Nepoužívají zde průmyslově zpracované potraviny a většinu jídel si připravují ručně od základu za použití čerstvých surovin. Bílý cukr zde uvidíte jen coby „krmivo“ pro tibi krystalky. Vyrábí zde vlastní naklíčené luštěniny, hodně fermentují (mají vlastní kombuchu a nápoj z tibi, nakládanou zeleninu, kvašáky a zázvorové pivo) a spolupracují jen s dodavateli, kteří věří stejným hodnotám, jako oni. Udržitelný a citlivý přístup se netýká pouze jídla. Obaly na jídlo s sebou zde řeší Rekrabička, pivo mají čerstvé a nepasterované z minipivovaru Záhora. A protože je důležité i prostředí, ve kterém člověk jí, čiší harmonie i z interiéru, který zdobí více jak 400 živých pokojových květin.

Skvělé zážitky po celý den i rok

Ve Spojce fandí sezónnímu přístupu, jídla na talíři se tak v průběhu roku přirozeně mění. Stejně jako celá restaurace v průběhu dne. V kteroukoli denní dobu si zde můžete dopřát dokonalý zážitek. Ráno si sem zajdete na kávu nebo snídani, v poledne budete mít nutričně vyvážený oběd, odpoledne čaj s dezertem a večer si užijete zážitkovou večeři se skvělým vínem nebo koktejl s přáteli. A v sobotu skvělý brunch.

Tak pozvěte do Spojky Karlín kolegy na oběd či přátele na večeři a podpořte tak ekologický a citlivý koncept této restaurace. Platit zde můžete s vaší oblíbenou elektronickou kartou eStravenka.

Zajímá vás, jak přistupujeme k ochraně životního prostředí u nás v Up Česká republika? Přečtěte si o našich snahách na webu na stránce Ekologie.

Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Innovation Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…

#GreenUp