Tažín je voňavý recept z Maroka na nejšťavnatější maso na světě | Up kulinářská inspirace

V Maroku a severní Africe je vidíte na každém rohu: typické keramické nádoby kónického tvaru posazené na žhavých uhlících. Celou ulicí provoní vůní tažínu, která způsobuje extázi chuťových pohárků. Voňavý a šťavnatý tažín si však pohodlně připravíte i doma, bez speciální keramiky i bez rozžhavených uhlíků – postačí velký litinový hrnec.

Africké kouzlo u vás doma

Tažín (také tajin nebo tagine) bychom mohli bez přehánění označit za jedno z nejšťavnatějších a nejvoňavějších jídel na světě. Kouzlo spočívá v pomalém dušení a zvláštním tvaru „pokličky“. Ten je uzpůsoben tak, aby se pára a šťáva, které při pomalém pečení vznikají na stěnách, pěkně stekly zpět do nádoby s masem a zeleninou.

Improvizujte, tažín je velmi „flexibilní“
Recept, který najdete jen o pár řádek níže, patří k těm základním: kuřecí maso s nakládaným citronem. Ten se speciálně v Maroku používá opravdu hodně. Do tažínu se ale kromě kuřecího masa výborně hodí i maso jehněčí. Využijete i nejrůznější druhy zeleniny (např. mrkev, lilek), ovoce (olivy, švestky). Tažín toho snese opravdu hodně. Takže až zvládnete základní recept, nebojte se improvizovat, odměna bude… voňavá.

Igredience na 4-5 porcí

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 kuřecích stehen
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce marockého koření (můžete si vyrobit sami dle receptu níže, nebo koupit hotové)
  • 2 velká rajčata
  • 1 lžíce medu
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 2 malé nakládané citrony (koupíte v obchodech specializovaných na arabskou, africkou a středomořskou kuchyni)
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • hrst zelených oliv – lepší jsou nevypeckované
  • 1  čerstvý citron menší
  • ½ granátového jablka
  • 100 g fety
  • svazek čerstvé máty
  • mořská sůl
  • kuskus (jako příloha)

Marocká směs koření

  • 2 lžíce koriandrových semínek
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1 a ½ lžičky fenyklových semínek
  • ½ lžičky celého černého pepře
  • ¼ lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka šafránu

Postup

  1. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a lehce osolíme. Na široké pánvi s nepřilnavým povrchem nebo na dně litinového pekáčku rozehřejeme lžíci olivového oleje. Kuřecí stehna zprudka opečeme dozlatova na kůži, to by mělo zabrat cca 8 minut. Otočíme a zatáhneme z druhé strany (cca 5 minut). Dáme stranou.
  2. Během opékání stehýnek připravíme ovoce a zeleninu: cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme nahrubo, česnek na tenké plátky. Oloupeme nakládané citrony, slupku nakrájíme najemno. Polovinu čerstvého citronu nakrájíme na tenká kolečka. Omytá rajčata nakrájíme nahrubo a vyloupeme zrníčka z granátového jablka.
  3. Do pánve nebo litinové nádoby, kde jsme opékali kuřecí stehna, nalijeme další lžíci olivového oleje. Nejprve vsypeme do pánve cibuli a zvolna opékáme cca 2-3 minuty. Přisypeme česnek a 2 lžíce marockého koření. Vše důkladně promícháme ode dna. Přidáme nasekanou kůru nakládaných citronů, nakrájená rajčata, vychladlý vývar, lžíci medu a lžíci červeného vinného octa. Promícháme a přivedeme k varu. Navrch položíme opečená kuřecí stehna, přikryjeme poklicí a pečeme 1 hodinu v předehřáté troubě na 170 °C, v horkovzdušné troubě bohatě postačí 150 °C.
  4. Po uplynutí 1 hodiny odkryjeme a vše posypeme olivami, přidáme plátky čerstvého citronu a navrch pokapeme olivovým olejem. Vrátíme do trouby a pečeme odkryté dalších cca 20 minut. Po ochutnání můžeme dosolit, přidat marocké koření, trochu citronové šťávy či med. Podáváme na uvařeném kuskusu posypaném zrníčky z granátového jablka, s nadroleným feta sýrem a natrhanými lístky máty.

Tip na závěr: nejšťavnatější a nejvoňavější maso na světě by člověk neměl jíst sám. Takže pokud si chcete kromě šťavnatého tažínu vychutnat i pochvalu za vaše kulinářské umění, pozvěte ke stolu třeba část rodiny, kterou jste dlouho neviděli.

Anebo kolegy z práce. Nejen láska, ale i kolegiální vztahy procházejí žaludkem. Zbytek je už jen na vás a nakládaných citronech.

Magická moc stravenek

Než vyrazíte na nákup surovin na tažín, dohledejte si v Můj Up nejbližší obchod s nakládanými citrony a přesvědčte se, zda máte na své eStravence dostatečnou zásobu kreditů. Byla by škoda nevyužít jejich magickou moc zlevnit každý nákup potravin, ať už osobně nebo on-line.

Přejeme dobrou chuť!

Máte chuť na další zajímavá jídla? Stáhnete si zdarma kuchařku.

  Chutěmi letem světem s eStravenkou – kuchařka 12 MB Stáhnout  
Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Innovation Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…