Šuba je ukrajinský „sleď v kožichu“, ideální základ před večírkem s kolegy | Up kulinářská inspirace

Tento recept je doma hlavně na Ukrajině. Není divu – v těchto zemích zaslíbených vodce měli lidé celá staletí na to, aby vynalezli jídlo, které je před následky popíjení alkoholu ochrání. Tak vznikl legendární nemíchaný salát „šuba“, který v překladu znamená kožich. Varování: Pokud máte něco proti majonéze, nečtěte dál! 

Slaneček v kožichu ze zeleniny a vajec
A také majonézy. Spousty, spousty majonézy. I další ingredience připomenou náš tradiční bramborový salát: vejce, brambory, mrkev, vejce, vařená červená řepa…

…majonézu už jsme zmínili? Právě ona spojí tento nemíchaný salát dohromady a spolu se sledi mu dá jeho typickou chuť.

Tipy pro dokonalý výsledek
Skvělou chuť si pojistíte výběrem kvalitních uzených filetů růžového sledě a sleďů ve sladkokyselém nálevu. Stejně tak doporučujeme prvotřídní majonézu, pokud si na ni troufnete, tak ideálně vaši vlastní, domácí. A pokud jde o červenou řepu, perfektní chuti šuby dosáhnete jen s čerstvě uvařenou, předvařená řepa tak dobrý výsledek neposkytne.

Návod na použití šuby
Podávejte a konzumujte hned na začátku jakékoli oslavy, kde je přítomen alkohol: Oslavu narozenin člena rodiny nebo kolegy, výročí svatby, kdykoli během vánočních svátků… nebo prostě hodinku předtím, než si vyrazíte do baru.
Nejenže si skvěle pochutnáte, ale uděláte si v bříšku neprůstřelný základ, abyste si oslavu co nejvíce užili. A pamatovali si úplně všechno.

Ingredience na formu o průměru 20 cm:

  • 3x červená řepa střední
  • 6x menší brambor (typ A)
  • 3x mrkev střední
  • 4x vejce velká
  • 240 g uzených filetů ze sledě
  • 260 g marinovaných sleďů ve sladkokyselém nálevu
  • 10 cibulek ve sladkokyselém nálevu
  • 300 g majonézy 
  • 100 g zakysané smetany 
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý kopr na ozdobu

Postup

Připravte zeleninu: červenou řepu umyjte, neloupejte. Vařte i se slupkou cca 45 minut, dokud nezměkne. Umyjte brambory a mrkev a společně vařte v dalším hrnci cca 30 minut. Vejce uvařte natvrdo. Vše nechte vychladnout. 

Zeleninu oloupejte, nastrouhejte nahrubo a rozdělte do misek tak, že každý druh zeleniny je v jedné misce. Oloupejte vejce a jeden žloutek ponechte stranou. Zbytek nastrouhejte nahrubo a dejte opět do zvláštní misky. Uzené i marinované sledě nakrájejte na menší kousky (pokud nálev obsahuje i cibulky, ty nakrájejte také). TIP: Čím jemněji sledě nakrájíte, tím méně přebijí chuť ostatních ingrediencí. Nakládanou jarní cibulku ve sladkokyselém nálevu rovněž pokrájejte najemno a smíchejte se sledi.

Majonézu smíchejte se zakysanou smetanou pro jemnější chuť a hořčicí (dijonskou či plnotučnou, podle chuti), případně použijte jen majonézu.

Připravte si formu, v níž „schováte sledě pod kožich“. Lze využít celý obsah formy – výsledné jídlo pak bude mít tvar koláče. Anebo doprostřed formy umístěte sklenici či lahev, čímž vytvoříte jakýsi věnec. Připravené vrstvy na sebe naskládejte. Ideální je začít vrstvou brambor, která vytvoří pevnou základnu. Brambory urovnejte, osolte a potřete majonézovou směsí. Na brambory naneste sledě smíchané s cibulkou, lehce opepřete (nesolte!, sleď je už sám o sobě dost slaný) a opět potřete majonézou.

Na vrstvu sleďů naskládejte nastrouhaná vajíčka, lehce posolte a  lehce potřete majonézou. Na vajíčka dejte mrkev, lehce posolte a přidejte majonézovou směs. Poslední vrstvou je pak nastrouhaná řepa a, ehm, další majonéza, ovšem už jen v menší množstvím, kterou řepu potřete.

Zahlazenou poslední vrstvu šuby posypte na ozdobu nastrouhaným žloutkem. Přidejte pár snítek kopru a dejte šubu vychladit do lednice. Pokud jste do formy použili lahev či sklenici, před podáváním ji opatrně vyjměte a sundejte i vnější část formy. Šubu opatrně pokrájejte nožem na porce a podávejte.

Stravenky udělají z každé ceny slevu
Asi vám nemusíme připomínat, že se stravenkami či elektronickou eStravenkou nakoupíte všechny ingredience mnohem výhodněji. Pokud se oslava protáhne, peníze raději použijte na taxi a jeďte si domů jako páni.

V aplikaci Můj Up hravě zjistíte svůj aktuální zůstatek, ale i to, kde nakoupíte všechny potřebné suroviny na vynikající Šubu. To vše obratem na pár kliknutí.

Tak a je to. Nyní jste připraveni na jakýkoli, i ten nejdivočejší, večírek. A pokud půjde o pracovní party, nezapomínejte sem tam i fotit. Na druhý den se každý jistě rád podívá, jak mu to na večírku s kolegy slušelo.

Máte chuť na další zajímavá jídla? Stáhnete si zdarma kuchařku.

  Chutěmi letem světem s eStravenkou – kuchařka 12 MB Stáhnout  
Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Innovation Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…