Šuba: Barevná slavnost chutí z Ukrajiny

doba čtení:

2 min.

Tento slavnostní salát má kořeny na Ukrajině, kde patří mezi tradiční stálice. Šuba, v překladu „kožich“, je barevný, sytý a překvapivě lahodný. Vrstvy zeleniny a ryby jsou totiž zabalené do jemné majonézy jako do teplého kabátu.

Šuba a eStravenka

Slaneček v kožichu ze zeleniny a vajec

A také majonézy. Spousty, spousty majonézy. I další ingredience připomenou náš tradiční bramborový salát: vejce, brambory, mrkev, vejce, vařená červená řepa.

Majonézu už jsme zmínili? Právě ona spojí tento nemíchaný salát dohromady a spolu se sledi mu dá jeho typickou chuť.

Tipy pro dokonalý výsledek

Skvělou chuť si pojistíte výběrem kvalitních uzených filetů růžového sledě a sleďů ve sladkokyselém nálevu. Stejně tak doporučujeme prvotřídní majonézu, pokud si na ni troufnete, tak ideálně vaši vlastní, domácí. A pokud jde o červenou řepu, perfektní chuti šuby dosáhnete jen s čerstvě uvařenou, předvařená řepa tak dobrý výsledek neposkytne.

Ingredience na formu o průměru 20 cm:

  • 3x červená řepa střední
  • 6x menší brambor (typ A)
  • 3x mrkev střední
  • 4x vejce velká
  • 240 g uzených filetů ze sledě
  • 260 g marinovaných sleďů ve sladkokyselém nálevu
  • 10 cibulek ve sladkokyselém nálevu
  • 300 g majonézy 
  • 100 g zakysané smetany 
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý kopr na ozdobu

Postup

  • Připravte zeleninu: červenou řepu umyjte, neloupejte. Vařte i se slupkou cca 45 minut, dokud nezměkne. Umyjte brambory a mrkev a společně vařte v dalším hrnci cca 30 minut. Vejce uvařte natvrdo. Vše nechte vychladnout. 
  • Zeleninu oloupejte, nastrouhejte nahrubo a rozdělte do misek tak, že každý druh zeleniny je v jedné misce. Oloupejte vejce a jeden žloutek ponechte stranou. Zbytek nastrouhejte nahrubo a dejte opět do zvláštní misky. Uzené i marinované sledě nakrájejte na menší kousky (pokud nálev obsahuje i cibulky, ty nakrájejte také). TIP: Čím jemněji sledě nakrájíte, tím méně přebijí chuť ostatních ingrediencí. Nakládanou jarní cibulku ve sladkokyselém nálevu rovněž pokrájejte najemno a smíchejte se sledi.
  • Majonézu smíchejte se zakysanou smetanou pro jemnější chuť a hořčicí (dijonskou či plnotučnou, podle chuti), případně použijte jen majonézu. Připravte si formu, v níž „schováte sledě pod kožich“. Lze využít celý obsah formy – výsledné jídlo pak bude mít tvar koláče. Anebo doprostřed formy umístěte sklenici či lahev, čímž vytvoříte jakýsi věnec. Připravené vrstvy na sebe naskládejte. Ideální je začít vrstvou brambor, která vytvoří pevnou základnu. Brambory urovnejte, osolte a potřete majonézovou směsí. Na brambory naneste sledě smíchané s cibulkou, lehce opepřete (nesolte!, sleď je už sám o sobě dost slaný) a opět potřete majonézou.
  • Na vrstvu sleďů naskládejte nastrouhaná vajíčka, lehce posolte a  lehce potřete majonézou. Na vajíčka dejte mrkev, lehce posolte a přidejte majonézovou směs. Poslední vrstvou je pak nastrouhaná řepa a, ehm, další majonéza, ovšem už jen v menší množstvím, kterou řepu potřete. Zahlazenou poslední vrstvu šuby posypte na ozdobu nastrouhaným žloutkem. Přidejte pár snítek kopru a dejte šubu vychladit do lednice. Pokud jste do formy použili lahev či sklenici, před podáváním ji opatrně vyjměte a sundejte i vnější část formy. Šubu opatrně pokrájejte nožem na porce a podávejte.

eStravenka promění každou cenu ve slevu

Asi vám nemusíme připomínat, že se stravenkami či elektronickou eStravenkou nakoupíte všechny ingredience mnohem výhodněji. Pokud se oslava protáhne, peníze raději použijte na taxi a jeďte si domů jako páni.

V aplikaci Můj Up hravě zjistíte svůj aktuální zůstatek, ale i to, kde nakoupíte všechny potřebné suroviny na vynikající Šubu.


Mám zájem o stravenky od Up

    Odesláním údajů nám umožňujete zpracování Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vaší žádosti. Více informací, včetně informací o Vašich právech naleznete na stránce Ochrana osobních údajů.

    Autor

    Head of Communication

    otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…