Paella, španělský majstrštyk pro explozi chutí a štíhlou linii | Up kulinářská inspirace

Paella pochází z okolí španělské Valencie, ale „doma“ je dnes už po celém světě – a brzy se už možná natrvalo usadí i ve vaší kuchyni. Paella je jednoduché, vyvážené jídlo vhodné pro udržování štíhlé postavy. A ještě jedna dobrá zpráva: Paelly se nepřejíte. Lze ji totiž připravit na x způsobů. My vám dnes představíme ten originální, s mořskými plody.

Paella, španělský majstrštyk pro explozi chutí a štíhlou linii

Od jídla chudých na špici světové gastronomie
Paella byla původně jídlem chudých rolníků, kteří si připravovali obědy na velké mělké pánvi nad otevřeným ohněm. Místo mořských plodů obsahovala buď šneky anebo – byl-li rolník zároveň dobrým lovcem – zaječí maso.

Mořské plody (kusy ryb, mušle, sépie, chobotnice, krevety) se do paelly postupně dostaly v přímořských oblastech. A na kulinářský symbol Španělska bylo zaděláno.

Neomývejte tu rýži!
Je pro to jeden dobrý důvod: uvolněný škrob z rýže během vaření pokrm krásně zahustí (připomínáme: nevaříme polévku). Rýži nenechte dovařit úplně do měkka, měla by být lehce křupavá. A dovolíme si ještě jeden tip – během vaření pánev nezakrývejte.

Ingredience

  • kulatozrnná rýže na paellu (případně cca 700 g krátkozrnné rýže)
  • 2 vykostěná kuřecí stehna
  • 20 deka slávek
  • 8–12 krevet
  • 2 deci bílého vína
  • 2 deci drůbežího vývaru
  • 2 pečené červené papriky 
  • loupaná rajčata (celá plechovka)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli
  • koření: tymián, šafrán, červená paprika, olivový olej, pepř, sůl

Postup

  1. Česnek nakrájíme najemno a zlehka ho orestujeme na olivovém oleji.
  2. Postupně přidáme očištěná a nakrájená kuřecí stehna, trochu soli a pepře, loupaná rajčata, cibuli, pečené papriky, tymián a bílé víno.
  3. Okořeníme šafránem a červenou paprikou. Přisypeme rýži, zamícháme a zalijeme drůbežím vývarem.
  4. Až rýže vsákne podstatnou část vývaru, stáhneme plamen na minimum a necháme chvíli povařit. Nemícháme.
  5. Jakmile rýže napůl změkne, naskládáme nahoru krevety a zatlačíme je do ní. (Můžeme, ale nemusíme přikrýt poklicí, stačí jen pár minut.)
  6. Na závěr vložíme slávky. Jakmile se otevřou, paella je hotová a můžeme servírovat. Pokud se některá mušle neotevřela, vyndáme a nekompromisně vyhodíme.

eStravenka – ulehčete peněžence a naložte do tašky víc

Nakupovat ingredience s eStravenkou či stravenkami se vyplatí – ne nadarmo jsou stravenky bezkonkurenčně nejoblíbenějším zaměstnaneckým benefitem. Ulehčí peněžence, takže vaše taška s nákupem může být naopak o něco těžší.

Bez špatného svědomí, že snad přečerpáváte rodinný rozpočet. Jak jste na tom se stravenkami dnes vy? Stačí pohled do peněženky anebo ještě lépe do aplikace Můj Up, kde svůj zůstatek zjistíte okamžitě.

Autor

Innovation Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…