Jambalaya je vydatná kreolská rýže z jedné pánve pro celou rodinu | Up kulinářská inspirace

Tento recept vás přenese do amerického New Orleans, kolébky jazzové muziky. Právě tam kdysi vznikla napodobenina španělské paelly jménem jambalaya. Tohle tradiční kreolské jídlo určitě vyzkoušejte. Nejenže má „v genech“ schopnost přirozeně spojovat lidi, ale příprava je velmi snadná – jambalayu pohodlně uvaříte v jediné pánvi.
Jambalaya je vydatná kreolská rýže z jedné pánve pro celou rodinu

Na dietu pro jednou zapomeňte

Řekněme si to na rovinu: přestože jambalaya není vyloženě kalorická bomba, jako třeba průmyslová kobliha v místní pekárně, nejedná se o dietní jídlo.

Na druhou stranu je velmi chutná, výživná a obsahuje vše, co tělo potřebuje pro správné fungování. V každé porci najdete dostatek sacharidů, rozumnou porci bílkovin, přírodní tuky a spoustu, spoustu vlákniny pro podporu trávení – ne náhodou tvoří podstatnou část jambalayi zelenina. A také vynikající směs kreolského koření, které si navíc doma připravíte sami.

TIP: Pokud právě nebudete vařit pro rodinu nebo okruh blízkých přátel, pozvěte na jambalayu kolegy – schválně, kdo se popere o poslední krevetu.

Ingredience

  • 500 g kuřecích prs
  • 200 g klobása
  • 100 g krevet
  • 1 hrnek dlouhozrnné rýže
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 zelená paprika
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 200 g pasírovaných rajčat
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 bobkové listy
  • kreolské koření: 2 lžičky sušeného česneku, 2 lžičky sušené cibule, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička kajenského pepře, 1 lžička černého mletého pepře, 1 lžička tymiánu, 1 lžička oregana, 1 lžička bazalky, 1 lžička soli

Postup

  1. V hrnku smíchejte všechny přísady kreolského koření.
  2. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, posypte jednou lžící už hotového koření a promíchejte.
  3. Nakrájejte cibuli, celer a papriku na drobné kousky. Česnek nasekejte na plátky. Nyní máte všechny ingredience připraveny – a jde se na to.
  4. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opékejte další 3 minuty.
  5. Na pánev přidejte všechny zbývající ingredience: dlouhozrnnou rýži, vývar, pasírovaná rajčata, zbytek kreolského koření, worcestrovou omáčku, bobkové listy a krevety.
  6. Promíchejte, následně snižte teplotu a nechte směs probublávat pod pokličkou, dokud se rýže neuvaří. Občas směs promíchejte, aby se rýže nepřipekla. Pokud použijete typ rýže, který potřebuje více vody, přilijte jí trochu, aby se rýže nepřipalovala a byla dovařená.

S eStravenkou bude nákup pohoda jazz

Peněženku nechte s klidem doma či v kabelce, celý nákup za vás zaplatí stravenky, ať už klasické papírové nebo jejich moderní verze eStravenka. Stravenky pokryjí s přehledem celý váš nákup včetně všech přísad potřebných pro přípravu jamabalyi, a to o dost výhodněji než hotové peníze či platba běžnou kartou.

A teď už zbývá poslední věc: Vymyslet, koho na jambalayu pozvete. S počtem hostů raději oparně – počítejte s tím, že o nášup od tohoto skvělého jídla pravděpodobně požádají úplně všichni.

Autor

Innovation Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…