Halušky, tradice, která chutná

doba čtení:

2 min.

Halušky jsou bezkonkurenčním vítězem mezi nejpopulárnějšími pokrmy slovenské národní kuchyně a naprosto zaslouženě. Kromě jednoduché přípravy a skvělé chuti potěší i nízkými náklady. Takže, jak na halušky? Pojďme na to!

Halušky s eStravenkou

Tohle pozvání Slováci neodmítnou

Halušky jsou perfektní příležitostí sezvat vaše slovenské kamarády nebo kolegy, a společně si užít tohle jednoduché a nekomplikované jídlo. Předtím ovšem doporučujeme recept „natrénovat“, třeba na vlastní rodině. Halušky jsou, jak víte, slovenské národní jídlo, takže vaši slovenští hosté mají laťku nastavenou asi hodně vysoko.

Naštěstí je recept opravdu jednoduchý, takže stačí se ho držet a nemáte vlastně skoro co zkazit naopak, dost možná pomůžete ještě utužit tradičně skvělé vztahy mezi našimi bratrskými národy.

Ingredience pro 4 porce

  • 150 g uzené slaniny bez kůže
  • 100 g anglické slaniny
  • 500 g oloupaných brambor typu B
  • sůl
  • 1 menší vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 250 g brynzy
  • 1-2 lžíce zakysané smetany
  • pažitka na posypání

Postup

  1. Uzenou a anglickou slaninu nakrájejte na menší kostičky, vložte do pánve a „vyprážajte“ hezky pomalu, na středním plameni, ať jsou kousky zlatavé a křupavé. Občas promíchejte.
  2. Oloupejte brambory a najemno je nastrouhejte nejlépe do mísy se studenou vodou. Proč? Výsledné halušky budou mít hezčí, světlejší barvu. Nastrouhané brambory slijte přes jemnější síto, vymačkejte přebytečnou vodu a hmotu vložte do mísy.
  3. Osolte, vmíchejte vejce a mouku – pozor, přidávejte ji postupně, množství mouky ovlivní konzistenci halušek. Ta by neměla být ani moc hustá, ani moc řídká, aby šlo těsto dobře protlačit přes cedník na halušky a zároveň sítem neprotékalo.
  4. Do čisté mísy vložte brynzu (je-li příliš pevná, stačí vmíchat do ní trochu zakysané smetany). Halušky skrze cedník protlačte do vroucí, osolené vody. Halušky vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Děrovanou naběračkou je seberte a vložte do mísy s brynzou, které se do nich krásně rozpustí. Opatrně promíchejte.
  5. Servírujte halušky na talíře, kde je posypte upraženou slaninou a čerstvě nasekanou pažitkou.

eStravenka ohlídá domácí rozpočet

Asi vám nemusíme připomínat, že se eStravenkou pořídíte nákup ingrediencí mnohem výhodněji než za peníze. Svůj zůstatek zjistěte třeba hned v aplikaci Můj Up, kde si snadno uvidíte nejen zůstatky, ale mnoho dalších radostí, které jsme pro vás připravili.

Dobrou chuť!


Mám zájem o stravenky od Up

    Odesláním údajů nám umožňujete zpracování Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vaší žádosti. Více informací, včetně informací o Vašich právech naleznete na stránce Ochrana osobních údajů.

    Autor

    Head of Communication

    otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…