Halušky, tímto hitem slovenské gastronomie nakrmíte hned 4 lidi | Up kulinářská inspirace

Halušky jsou bezkonkurenčním vítězem o nejpopulárnější pokrm slovenské národní kuchyně. Zcela zaslouženě. Kromě velmi jednoduché přípravy a vynikající chuti vás potěší i nízkými náklady. Což možná oceníte právě v těchto dnech, kdy se na ekonomickém nebi „blýska a hromy divo bijú“. Takže – jak na halušky?

Tohle pozvání Slováci neodmítnou
Halušky jsou perfektní příležitostí sezvat vaše slovenské kamarády nebo kolegy, a společně si užít tohle jednoduché a nekomplikované jídlo.

Předtím ovšem doporučujeme recept „natrénovat“, třeba na vlastní rodině. Halušky jsou, jak víte, slovenské národní jídlo, takže vaši slovenští hosté mají laťku nastavenou asi hodně vysoko.

Naštěstí je recept opravdu jednoduchý, takže stačí se ho držet a nemáte vlastně skoro co zkazit – naopak, dost možná pomůžete ještě utužit tradičně skvělé vztahy mezi našimi bratrskými národy.

Ingredience pro 4 porce

  • 150 g uzené slaniny bez kůže
  • 100 g anglické slaniny
  • 500 g oloupaných brambor typu B
  • sůl
  • 1 menší vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 250 g brynzy
  • 1-2 lžíce zakysané smetany
  • pažitka na posypání

Postup

  1. Pusťte si nějakou pěknou slovenskou hudbu nebo „pesničku“, ať vám jde vaření krásně od ruky. Tento krok je volitelný a pokud chcete, můžete ho přeskočit.
  2. Uzenou a anglickou slaninu nakrájejte na menší kostičky, vložte do pánve a „vyprážajte“ hezky pomalu, na středním plameni, ať jsou kousky zlatavé a křupavé. Občas promíchejte.
  3. Oloupejte brambory a najemno je nastrouhejte – nejlépe do mísy se studenou vodou. Proč? Výsledné halušky budou mít hezčí, světlejší barvu. Nastrouhané brambory slijte přes jemnější síto, vymačkejte přebytečnou vodu a hmotu vložte do mísy.
  4. Osolte, vmíchejte vejce a mouku – pozor, přidávejte ji postupně, množství mouky ovlivní konzistenci halušek. Ta by neměla být ani moc hustá, ani moc řídká, aby šlo těsto dobře protlačit přes cedník na halušky a zároveň sítem neprotékalo.
  5. Do čisté mísy vložte brynzu (je-li příliš pevná, stačí vmíchat do ní trochu zakysané smetany). Halušky skrze cedník protlačte do vroucí, osolené vody. Halušky vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Děrovanou naběračkou je seberte a vložte do mísy s brynzou, které se do nich krásně rozpustí. Opatrně promíchejte.
  6. Servírujte halušky na talíře, kde je posypte upraženou slaninou a čerstvě nasekanou pažitkou.

eStravenka ohlídá domácí rozpočet
Asi vám nemusíme připomínat, že se eStravenkou pořídíte nákup ingrediencí mnohem výhodněji než za peníze. Svůj zůstatek zjistěte třeba hned v aplikaci Můj Up, kde si snadno uvidíte nejen zůstatky, ale mnoho dalších radostí, které jsme pro vás připravili.

Dobrou chuť!

Máte chuť na další zajímavá jídla? Stáhnete si zdarma kuchařku.

  Chutěmi letem světem s eStravenkou – kuchařka 12 MB Stáhnout  
Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Innovation Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…