Enchiladas: Proč chodit na „mexiko“ do restaurace, když ho můžete mít dom | Up kulinářská inspirace

Naučit se tohle vydatné, šťavnaté a velice chutné jídlo z kuřecího masa zabaleného v tortille a přelitého pálivou chili omáčkou má velikou výhodu: To nejlepší z vaší oblíbené mexické restaurace si stvoříte doma, kdykoli se vám zachce. Ale jejímu majiteli to raději neříkejte – co když má kromě mexické restaurace i horkou mexickou krev?

Tortilla jako hlavní chod

Na rozdíl od jiných jídel, které zahrnují tortilly (např. tacos), můžete enchiladas směle podávat jako hlavní chod.

A když jsme u tortill, pokud byste se chtěli držet tradice, použijte kukuřičné. Stejně lahodného výsledku však dosáhnete i s tortillami pšeničnými.

Níže najdete recept, který vám zabere cca hodinu a čtvrt (příprava i vaření). Investovaného času však litovat nebudete. Jednak vám i členům rodiny (nebo kolegům z práce, které jste se rozhodli ohromit svým kulinárním uměním) budou chutnat. A pokud uděláte víc porcí, což doporučujeme, enchiladas můžete bez problému zamrazit.

Tak pojďme na to, „všichni jsou už v Mexiku“ a čeká se jen na vás.

Ingredience pro 6-8 porcí

  • 1/2 kuřete
  • 2 menší cibule
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 4 stroužky česneku, utřeného
  • 1/4 čajové lžičky mletého chilli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 3/4 čajové lžičky soli
  • 3 čajové lžičky římského kmínu
  • 1 konzerva krájených rajčat (400 g)
  • 1 malá konzerva rajčatového protlaku (1/4 hrnku)
  • 1/2 hrnku čerstvého koriandru, nasekaného
  • 300 g nastrouhaného sýra (cheddar, eidam)
  • pšeničné tortilly, 6-8 ks (velikost 10-25 cm)

Postup

  1. Kuře uvaříme ve vodě, necháme vychladnout a obereme. Kůži a kosti vyhodíme. Libové maso nakrájíme na malé kousky, případně roztrháme.
  2. V pánvi nebo menším kastrolu rozehřejeme olej a na nižším studni osmažíme cibuli, dokud nezesklovatí a chytne světle hnědou barvu. To zabere cca 15–20 minut.
  3. Přidáme česnek a 1–2 minuty mícháme, aby se česnek nespálil.
  4. Přidáme cukr, římský kmín, chili, promícháme a po 1 nebo 2 minutách odstavíme z plotny.
  5. Přidáme krájená konzervovaná rajčata, koriandr a protlak.
  6. Nalijeme do mixéru a 5-8krát zapulzuje, aby byla omáčka jemnější.
  7. Odložíme asi 1/2 hrnku omáčky stranou, do zbytku zamícháme nakrájené kuře a 200 g sýra.
  8. Zapékací mísu vymažeme 2 polévkovými lžícemi omáčky.
  9. Na tortilly rovnoměrně rozprostřeme masovou směs, srolujeme a vložíme do zapékací formy.
  10. Jakmile jsou všechny naplněné tortilly v zapékací míse, přelijeme je zbytkem omáčky, kterou rovnoměrně rozprostřeme. Zapékací mísu přikryjeme poklopem nebo alobalem.
  11. Vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C a pečeme cca 15-20 minut.
  12. Po 15–20 minutách odkryjeme a tortilly posypeme zbylým sýrem.
  13. Na ozdobu můžeme použít nakrájenou jarní cibulku.
  14. Pečeme odkryté dalších 5 minut, dokud se sýr nerozteče.

Caramba, hombre! eStravenku máš?

Než vyrazíte na nákup ingrediencí se sombrerem stáhnutým nízko do čela (a s peněženkou proklatě nízko), ujistěte se, zda je v ní dostatek Stravenek nebo máte dostatek kreditů na vaší kartě eStravenka. Na rozdíl od hotových peněz za eStravenku nakoupíte mnohem výhodněji, tj. víc.

Máte chuť na další zajímavá jídla? Stáhnete si zdarma kuchařku.

  Chutěmi letem světem s eStravenkou – kuchařka 12 MB Stáhnout  
Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Innovation Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…