Eintopf: Pro festival chutí bohatě postačí jeden hrnec | Up kulinářská inspirace

Eintopf neboli „jídlo z jednoho hrnce“ nadchne příznivce jednoduchých receptů: ingredience jednoduše vložíte do hrnce nebo pekáče, dusíte či pečete, nandáte na talíře – a zkonzumujete. Navíc přitom zašpiníte jediný kus nádobí. A jeden malý tip: Než začnete, řádně nabruste nůž, bez spousty krájení to nepůjde.

Dejte chutím čas, ať se prolnou

Eintopf jako tradiční německé jídlo? Omyl! Eintopf najdeme i ve francouzské, americké nebo polské kuchyni, samozřejmě pod jinými názvy. My se ovšem přidržíme zavedeného německého názvu.

V české kuchyni má eintopf trochu hanlivý zvuk. Nezaslouženě. Je to dáno zřejmě tím, že jsme holt zvyklí mít na talíři maso, omáčku a přílohu pěkně odděleně, a ne smíchané dohromady.

Jde však opravdu jen o předsudek, který – možná i na základě našich receptů níže – třeba už brzy opustíte i vy v moment, kdy ochutnáte svůj první eintopf.

Jeho kouzlo spočívá v dokonalém prolnutí a promísení chutí jednotlivých ingrediencí. Výsledkem je výsostně chutné a hodně aromatické jídlo.

Co do eintopfu patří – a co už ne?

Kdybychom to měli maximálně zjednodušit, patří tam (skoro) vše, co do hrnce vložíte. Vhodné jsou všechny druhy mas i některé uzeniny. Ze zeleniny doporučujeme používat spíš pevnější druhy, které se okamžitě nerozvaří. Když přidáte i brambory, fazole či rýži, rozhodně neuděláte chybu.

A určitě nezapomeňte na koření, bylinky a vývar. Níže na vás čekají recepty na dva různé typy eintopfu 😊.

Baeckeoffe – specialita z Alsaska

Ingredience

  • 350 g vepřové krkovice
  • 350 g skopového masa
  • 350 g hovězího hrudí
  • 4 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • Koření: 1 svazek petrželové natě, 1 snítka tymiánu, 2 bobkové listy, 1/2lžičky mletého pepře
  • ½ l suchého bílého vína
  • 250 g cibule
  • 700 g brambor
  • sůl

Postup

  1. Maso nakrájíme na třícentimetrové kostky, šalotky na kolečka, česnek nasekáme, přidáme bylinky a koření, zalijeme vínem a necháme pod pokličkou 24 hodin v chladničce marinovat.
  2. Druhý den nakrájíme brambory a cibuli na plátky a s masem střídavě vrstvíme do pekáče, každou vrstvu osolíme. Na konec dáme brambory. Zalijeme marinádou, případně ještě trochou vody, dobře přikryjeme a v troubě předehřáté na 220 °C dvě a půl hodiny zvolna pečeme.

Na stůl podáváme v pekáči, posypané petrželovou natí.

Eintopf s klobásou

Ingredience

  • 200 g malé červené řepy
  • 500 g červeného zelí
  • 1 nakyslé jablko
  • 500 g brambor
  • 2 cibule
  • 50 g slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • ¾ l hovězího bujónu
  • 1 lžička kmínu, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, ½ lžičky soli, ½ lžičky mletého pepře
  • 250 g kyselého zelí
  • 450 g česnekových klobás

Postup

  1. Na rozehřátém sádle opečeme drobně nakrájenou slaninu a osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, až zesklovatí.
  2. Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit po 35 až 45 minut tak, aby byla hotová nejpozději v kroku 6)
  3. Přidáme nahrubo nastrouhané zelí, kostky brambor a jablka a krátce podusíme.
  4. Přilijeme horký bujón a koření a pod pokličkou 40 minut pomalu dusíme.
  5. Vsypeme na drobno nakrájené kyselé zelí a 15 minut vaříme.
  6. Přidáme na kolečka pokrájené klobásy a uvařené a oloupané kostičky červené řepy.
  7. Na závěr necháme ještě 5 minut lehce povařit.

eStravenka si poradí s každým receptem

Už se chystáte nakoupit ingredience na jeden či klidně více receptů na eintopf? Než vyrazíte, mrkněte ještě do aplikace Můj Up (nebo do peněženky) a zkontrolujte, jak jste na tom se svými stravenkami. Zůstatek na eStravence si snadno zjistíte přímo v aplikaci Můj Up. Pohodlně, bleskurychle a doslova na pár kliknutí… ale to už asi znáte.

Máte chuť na další zajímavá jídla? Stáhnete si zdarma kuchařku.

  Chutěmi letem světem s eStravenkou – kuchařka 12 MB Stáhnout  
Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Innovation Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…