Chilli con carne: „Vypálit červa“ můžete díky papričkám i bez alkoholu | Up kulinářská inspirace

Dnes vás naučíme ikonické jídlo texmex kuchyně. Chili con carne má mexické kořeny a je oficiálním pokrmem amerického státu Texas. Tamní pistolníci v dobách Divokého západu ze svých koltů pálili prakticky bez ustání. A možná právě rozžhavené hlavně jejich revolverů je inspirovaly k chlapáckému receptu z hovězího (původně bizoního) masa, který pálí také. Díky papričkám, bez kterých tohle jídlo nikdy nebude ono.

Tuk je nejlepší přítel chuti
Než se do receptu pustíte, chceme zdůraznit: maso je potřeba opravdu pořádně opéct na tuku. V opačném případě nedostanete do jídla dost chuti – a nedoženete to solí, kořením ani dalšími přísadami.

V praxi to znamená: Maso v kastrůlku podlijte až poté, co se stihlo pořádně opéct. V opačném případě riskujete nevýraznou chuť i barvu masa. Po zahřátí totiž mleté maso pustí tekutinu, takže se místo opékání maso dusí a výsledná chuť je taková… nijaká.

Rozhodně se tedy vyplatí počkat, až se všechna tekutina vyvaří – a teprve potom maso řádně opéct dozlatova.

Dejte masu dost času
Mleté maso obsahuje i méně libové, prorostlejší části (což je v pořádku). Proto potřebuje delší čas, třeba hodinu nebo dvě, aby se zjemnilo a téměř rozpadalo. Ale nebojte, v kuchyni mládí nestrávíte. U plotny strávíte deset patnáct minut čistého času.

Tip pro výběr tortil a cheddaru

Použijte tortillové chipsy bez příchuti, hlavně té výrazné sýrové. a co se týká sýra, doporučujeme středně vyzrálý cheddar s typickou oranžovou barvou. Právě tento typ cheddaru skvěle ladí s chutí dušeného masa, fazolí a s jemnou pálivostí.

A teď už nezbývá než chytit býka za rohy a stvořit jedno dokonalé jídlo.

Ingredience

pro 6-8 osob resp. pro 4 osoby nadvakrát

  • 400 g středně velkých, suchých fazolí
  • 2 cibule
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička sušené pálivé nebo jemně pálivé papriky
  • 1 čerstvé červené chilli (stupeň pálivosti necháváme na vás)
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • cca 2 lžičky soli
  • 200 ml rajčatového pyré

Postup

  1. Fazole přeberte, propláchněte na cedníku a namočte přes noc do studené vody tak, aby sahala cca 3 cm nad fazole. Druhý den fazole slijte, doplňte novou vodou opět 3 cm nad fazole a ve větším hrnci přiveďte k varu. Nezapomeňte z fazolí sebrat pěnu, která se tvoří během prvních minut vaření. Poté ztlumte plamen, přidejte jednu celou očištěnou (ale neoloupanou) cibuli, zakryjte pokličkou a zvolna vařte, dokud nezměknou. Fazole osolte až těsně před změknutím.
  2. Zatímco vaříte fazole, oloupejte druhou cibuli a nadrobno ji nakrájejte. Opláchněte chilli papričku, rozkrojte ji podél a vyřízněte bílá žebra se semínky. Očištěnou dužinu nakrájejte na malé kostičky. POZOR, abyste si přitom nesáhli rukou do oka! Chili papričky totiž pálí jako čert.
  3. V pánvi rozehřejte olej, přidejte maso a zprudka ho opečte. Slepené kousky od sebe oddělujte. Když se vypaří všechna tekutina, kterou maso pustilo, a maso se opět začne opékat na tuku, přidejte pokrájenou cibuli a chilli. Chvíli míchejte a maso poté odstavte.
  4. Koření, bylinky a sůl rozdrťte v hmoždíři najemno, přidejte k masu a rozmíchejte. Koření se v teplém tuku krásně rozvoní. Vše zalijte rajčatovým pyré, vraťte zpět na plotnu, zakryjte a nechte velmi jemně pobublávat.
  5. Á, fazole už změkly, sceďte je. Cibuli vyhoďte a podušenou masovou směs vmíchejte k fazolím. Přilijte hrnek horké vody, zakryjte pokličkou a nechte vše společně dusit nejméně půl hodiny až hodinu (na minuty se nehraje). Chutě se spojí, fazole trochu rozvaří, maso ještě o něco zjemní. Nakonec znovu podle potřeby dosolte.
  6. Podávejte s dušenou rýží nebo zapečené s tortilovými chipsy a strouhaným cheddarem.

TIP

Abyste své první domácí chili con carne „nazabili“ příliš pálivou papričkou, přidáváme popis Scovilleho stupnice pálivosti, která začátečníkům pomůže zorientovat se při výběru chili papriček.

Obavy ale odložte – papričky skvěle napomáhají trávení masa a ještě příjemně zahřejí.

Správný cowboy nevyráží bez eStravenky

A stejně tak ani správná cowgirl. Takže než vyrazíte přepadnout nejbližší supermarket, zkontrolujte si v aplikaci Můj Up, jestli je vaše zásoba stravenek dostatečná.

Máte chuť na další zajímavá jídla? Stáhnete si zdarma kuchařku.

  Chutěmi letem světem s eStravenkou – kuchařka 12 MB Stáhnout  
Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Innovation Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…