Dnes vás naučíme ikonické jídlo texmex kuchyně. Chili con carne má mexické kořeny a je oficiálním pokrmem amerického státu Texas. Tamní pistolníci v dobách Divokého západu ze svých koltů pálili prakticky bez ustání. A možná právě rozžhavené hlavně jejich revolverů je inspirovaly k chlapáckému receptu z hovězího (původně bizoního) masa, který pálí také. Díky papričkám, bez kterých tohle jídlo nikdy nebude ono.
![Chilli con carne: „Vypálit červa“ můžete díky papričkám i bez alkoholu | Up kulinářská inspirace 1 Chilli con carne](https://www.estravenka.cz/wp-content/uploads/2022/05/mail-800x220-3.jpg)
Tuk je nejlepší přítel chuti
Než se do receptu pustíte, chceme zdůraznit: maso je potřeba opravdu pořádně opéct na tuku. V opačném případě nedostanete do jídla dost chuti – a nedoženete to solí, kořením ani dalšími přísadami.
V praxi to znamená: Maso v kastrůlku podlijte až poté, co se stihlo pořádně opéct. V opačném případě riskujete nevýraznou chuť i barvu masa. Po zahřátí totiž mleté maso pustí tekutinu, takže se místo opékání maso dusí a výsledná chuť je taková… nijaká.
Rozhodně se tedy vyplatí počkat, až se všechna tekutina vyvaří – a teprve potom maso řádně opéct dozlatova.
Dejte masu dost času
Mleté maso obsahuje i méně libové, prorostlejší části (což je v pořádku). Proto potřebuje delší čas, třeba hodinu nebo dvě, aby se zjemnilo a téměř rozpadalo. Ale nebojte, v kuchyni mládí nestrávíte. U plotny strávíte deset patnáct minut čistého času.
Tip pro výběr tortil a cheddaru
Použijte tortillové chipsy bez příchuti, hlavně té výrazné sýrové. a co se týká sýra, doporučujeme středně vyzrálý cheddar s typickou oranžovou barvou. Právě tento typ cheddaru skvěle ladí s chutí dušeného masa, fazolí a s jemnou pálivostí.
A teď už nezbývá než chytit býka za rohy a stvořit jedno dokonalé jídlo.
Ingredience
pro 6-8 osob resp. pro 4 osoby nadvakrát
- 400 g středně velkých, suchých fazolí
- 2 cibule
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička sušené pálivé nebo jemně pálivé papriky
- 1 čerstvé červené chilli (stupeň pálivosti necháváme na vás)
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- cca 2 lžičky soli
- 200 ml rajčatového pyré
Postup
- Fazole přeberte, propláchněte na cedníku a namočte přes noc do studené vody tak, aby sahala cca 3 cm nad fazole. Druhý den fazole slijte, doplňte novou vodou opět 3 cm nad fazole a ve větším hrnci přiveďte k varu. Nezapomeňte z fazolí sebrat pěnu, která se tvoří během prvních minut vaření. Poté ztlumte plamen, přidejte jednu celou očištěnou (ale neoloupanou) cibuli, zakryjte pokličkou a zvolna vařte, dokud nezměknou. Fazole osolte až těsně před změknutím.
- Zatímco vaříte fazole, oloupejte druhou cibuli a nadrobno ji nakrájejte. Opláchněte chilli papričku, rozkrojte ji podél a vyřízněte bílá žebra se semínky. Očištěnou dužinu nakrájejte na malé kostičky. POZOR, abyste si přitom nesáhli rukou do oka! Chili papričky totiž pálí jako čert.
- V pánvi rozehřejte olej, přidejte maso a zprudka ho opečte. Slepené kousky od sebe oddělujte. Když se vypaří všechna tekutina, kterou maso pustilo, a maso se opět začne opékat na tuku, přidejte pokrájenou cibuli a chilli. Chvíli míchejte a maso poté odstavte.
- Koření, bylinky a sůl rozdrťte v hmoždíři najemno, přidejte k masu a rozmíchejte. Koření se v teplém tuku krásně rozvoní. Vše zalijte rajčatovým pyré, vraťte zpět na plotnu, zakryjte a nechte velmi jemně pobublávat.
- Á, fazole už změkly, sceďte je. Cibuli vyhoďte a podušenou masovou směs vmíchejte k fazolím. Přilijte hrnek horké vody, zakryjte pokličkou a nechte vše společně dusit nejméně půl hodiny až hodinu (na minuty se nehraje). Chutě se spojí, fazole trochu rozvaří, maso ještě o něco zjemní. Nakonec znovu podle potřeby dosolte.
- Podávejte s dušenou rýží nebo zapečené s tortilovými chipsy a strouhaným cheddarem.
![Chilli con carne: „Vypálit červa“ můžete díky papričkám i bez alkoholu | Up kulinářská inspirace 2 Scovilleho stupnice](https://www.estravenka.cz/wp-content/uploads/2022/05/Scovilleho-stupnice-1024x1020.png)
TIP
Abyste své první domácí chili con carne „nazabili“ příliš pálivou papričkou, přidáváme popis Scovilleho stupnice pálivosti, která začátečníkům pomůže zorientovat se při výběru chili papriček.
Obavy ale odložte – papričky skvěle napomáhají trávení masa a ještě příjemně zahřejí.
Správný cowboy nevyráží bez eStravenky
A stejně tak ani správná cowgirl. Takže než vyrazíte přepadnout nejbližší supermarket, zkontrolujte si v aplikaci Můj Up, jestli je vaše zásoba stravenek dostatečná.