Biryani, žlutá rýže s kuřecím promění každé jídlo ve svátek | Up kulinářská inspirace

Typicky žlutá barva, kořeněná vůně a chuť, na které si snadno vypěstujete závislost – to je biryani. Jistě není náhoda, že tohle tradiční asijské jídlo se odnepaměti podávalo při svatbách, rodinných oslavách nebo muslimských svátcích od Persie po jih Indie. Exploze chutí na jazyku totiž udělá svátek z každého dne, včetně prvního pondělí po výplatě.

Pro „žlutou rýži“ vás nepoženeme

Typicky žlutou barvu biryani získává díky koření – použít můžete kurkumu nebo ještě lépe šafrán. Kromě nich do biryani patří kardamom, skořice, hřebíček, bobkový list, badyán, chilli, máta… a tím pestrobarevný seznam koření, které budete potřebovat, končí. A to ostatní máte běžně doma v lednici, případně dokoupíte v nejbližším supermarketu.

Krabičkáři, biryani pracuje s vámi a pro vás

Velkou výhodou rýže biryani je, že si ji můžete vzít s sebou do práce, a ušetřit nějakou tu stravenku za jídlo v restauraci nebo ve firemní kantýně. Pokud nemáte nic proti mikrovlnce, tím lépe. Skvělou zprávou je, že tenhle jednoduchý, výživný a nutričně vyvážený pokrm výborně chutná i za studena, stačí vytáhnout z lednice a počkat zhruba dvacet minut.

Ingredience

  • 2 hrnky basmati rýže
  • 500 g kuřecího masa
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 5 stroužků česneku
  • 1 zelená chilli paprička (volitelné)
  • 2 cibule
  • 2 rajčata
  • ½ hrnku bílého jogurtu
  • 4 celé hřebíčky
  • 2 lístky bobkového listu
  • 1 badyán
  • 1 celá skořice
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1 lžička kurkumy
  • hrst čerstvé máty
  • sůl

Marináda na kuře

  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky chilli
  • sůl

Postup

  1. Naložte kuřecí maso do citronové šťávy, kurkumy, chilli a soli. Nechte marinovat ideálně přes noc v lednici.
  2. V mixéru rozmixujte zázvor a česnek na pastu. Zázvor můžete také nastrouhat, česnek propasírovat a poté vidličkou promíchat. Chcete-li přidat i čerstvou zelenou chilli papričku, rozmixujte ji s česnekem a zázvorem.
  3. Rozehřejte trochu oleje nebo ghí (indické přepuštěné máslo) a poté vhoďte hřebíčky, skořici, bobkový list, badyán a kardamom. Opékejte asi 30 vteřin.
  4. Vhoďte cibuli. Opečte, dokud nebude průsvitná. Následně přidejte pastu z česneku a zázvoru.
  5. Přidejte nasekanou mátu a rajčata. Přisypte je ke směsi, vše promíchejte a nechte vařit, dokud rajčata nezměknou.
  6. Přidejte marinované kuře a jogurt. Promíchejte a chvíli opékejte, aby se maso zatáhlo. Směs sem tam promíchejte.
  7. Přidejte 4 hrnky vody a sůl. Jakmile začne vřít, přidejte rýži a zamíchejte.
  8. Přiklopte pokličkou a vařte 10-15 minut, dokud se voda nevypaří.
  9. Lehce vidličkou promíchejte a načechrejte. A šup s tím na stůl!

eStravenka si poradí s každým receptem

Opakování je matkou moudrosti. Pokud naše recepty čtete už delší dobu, asi tušíte, že tohle budeme opakovat až do ochraptění: Zjistit v obchodě při placení, že vám došel zůstatek na eStravence či stravenky v peněžence, je pozdě. Takže doporučujeme zkontrolovat si v apce Můj Up stav zůstatku (nebo počet papírových stravenek) dříve, než popadnete tašku a vyrazíte po nákupech. V Můj Up navíc jednoduše zjistíte, kde všude lze eStravenku uplatnit. Za to pohodlí u platby eStravenkou, to jistě stojí.

Máte chuť na další zajímavá jídla? Stáhnete si zdarma kuchařku.

  Chutěmi letem světem s eStravenkou – kuchařka 12 MB Stáhnout  
Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Innovation Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…