Typicky žlutá barva, kořeněná vůně a chuť, na které si snadno vypěstujete závislost – to je biryani. Jistě není náhoda, že tohle tradiční asijské jídlo se odnepaměti podávalo při svatbách, rodinných oslavách nebo muslimských svátcích od Persie po jih Indie. Exploze chutí na jazyku totiž udělá svátek z každého dne, včetně prvního pondělí po výplatě.

Pro „žlutou rýži“ vás nepoženeme
Typicky žlutou barvu biryani získává díky koření – použít můžete kurkumu nebo ještě lépe šafrán. Kromě nich do biryani patří kardamom, skořice, hřebíček, bobkový list, badyán, chilli, máta… a tím pestrobarevný seznam koření, které budete potřebovat, končí. A to ostatní máte běžně doma v lednici, případně dokoupíte v nejbližším supermarketu.
Krabičkáři, biryani pracuje s vámi a pro vás
Velkou výhodou rýže biryani je, že si ji můžete vzít s sebou do práce, a ušetřit nějakou tu stravenku za jídlo v restauraci nebo ve firemní kantýně. Pokud nemáte nic proti mikrovlnce, tím lépe. Skvělou zprávou je, že tenhle jednoduchý, výživný a nutričně vyvážený pokrm výborně chutná i za studena, stačí vytáhnout z lednice a počkat zhruba dvacet minut.
Ingredience
- 2 hrnky basmati rýže
 - 500 g kuřecího masa
 - 2 cm čerstvého zázvoru
 - 5 stroužků česneku
 - 1 zelená chilli paprička (volitelné)
 - 2 cibule
 - 2 rajčata
 - ½ hrnku bílého jogurtu
 - 4 celé hřebíčky
 - 2 lístky bobkového listu
 - 1 badyán
 - 1 celá skořice
 - 1 lžička mletého chilli
 - 1 lžička mletého kardamomu
 - 1 lžička kurkumy
 - hrst čerstvé máty
 - sůl
 
Marináda na kuře
- 1 lžička citronové šťávy
 - 1 lžička kurkumy
 - ½ lžičky chilli
 - sůl
 
Postup
- Naložte kuřecí maso do citronové šťávy, kurkumy, chilli a soli. Nechte marinovat ideálně přes noc v lednici.
 - V mixéru rozmixujte zázvor a česnek na pastu. Zázvor můžete také nastrouhat, česnek propasírovat a poté vidličkou promíchat. Chcete-li přidat i čerstvou zelenou chilli papričku, rozmixujte ji s česnekem a zázvorem.
 - Rozehřejte trochu oleje nebo ghí (indické přepuštěné máslo) a poté vhoďte hřebíčky, skořici, bobkový list, badyán a kardamom. Opékejte asi 30 vteřin.
 - Vhoďte cibuli. Opečte, dokud nebude průsvitná. Následně přidejte pastu z česneku a zázvoru.
 - Přidejte nasekanou mátu a rajčata. Přisypte je ke směsi, vše promíchejte a nechte vařit, dokud rajčata nezměknou.
 - Přidejte marinované kuře a jogurt. Promíchejte a chvíli opékejte, aby se maso zatáhlo. Směs sem tam promíchejte.
 - Přidejte 4 hrnky vody a sůl. Jakmile začne vřít, přidejte rýži a zamíchejte.
 - Přiklopte pokličkou a vařte 10-15 minut, dokud se voda nevypaří.
 - Lehce vidličkou promíchejte a načechrejte. A šup s tím na stůl!
 
eStravenka si poradí s každým receptem
Opakování je matkou moudrosti. Pokud naše recepty čtete už delší dobu, asi tušíte, že tohle budeme opakovat až do ochraptění: Zjistit v obchodě při placení, že vám došel zůstatek na eStravence či stravenky v peněžence, je pozdě. Takže doporučujeme zkontrolovat si v apce Můj Up stav zůstatku (nebo počet papírových stravenek) dříve, než popadnete tašku a vyrazíte po nákupech. V Můj Up navíc jednoduše zjistíte, kde všude lze eStravenku uplatnit. Za to pohodlí u platby eStravenkou, to jistě stojí.



