Předpokládaná doba čtení: 3 minuty
Vraťte se alespoň na chvíli do pohody letních dnů ve slunném Řecku a oslavte 7. října Mezinárodní den frappé. Zajděte si na tuhle lahodnou našlehanou kávu do některé z řeckých restaurací, kde se platí s elektronickou stravenkou eStravenka.
Mezinárodní den frappé se slaví 7. října. Tento oblíbený a osvěžující nápoj pochází z Řecka a milují ho lidé na celém světě. Stal se ikonickým symbolem Řecka, léta, pohody a odpočinku. A také pomalého způsobu života.
Jak frappé vzniklo?
Úplnou náhodou v roce 1957. Na veletrhu v Soluni si pan Dimitris Vakondios, zaměstnanec společnosti Nestlé, chtěl připravit obvyklou instantní kávu. Ale protože neměl horkou vodu, smíchal ji se studenou vodou a kostkami ledu v šejkru. Voilà!
Domácí příprava je jednoduchá
Potřebujete jen kvalitní instantní kávu, cukr, mléko a elektrický ruční mixér. Nejprve smícháte kávu, cukr a menší množství studené vody a mixujete do husté pěny. Pak přidejte led a doplníte studenou vodou nebo mlékem (není nutné). Nápoj se podává ve vyšší sklenici s brčkem.
Vydejte se s námi na řecké frappé
A to ideálně do řecké restaurace, taverny nebo baru, kde se platí eStravenkou.
- V Praze to může být třeba Souvlaki Bar, kde si mimo frappé pochutnáte i na řeckých dobrotách. Mají zde gyros, tzatziki, souvlaki nebo klasický řecký salát choriatiki. V nabídce jsou i řecké sladkosti, k frappé bude dokonalý třeba řecký pomerančový koláč portokalopita s jogurtem.
- V Brně můžete zajít do restaurace Taverna Athena. Nabízí saláty, pita chléb, gyros a řecké dobroty z kvalitních a čerstvých surovin. A samozřejmě frappé a k tomu něco sladkého na zub.
- Tavernu Athina najdete v centru Ústí nad Labem a na Děčínském zámku. Vaří zde domácí řeckou kuchyni z řeckých surovin a podle rodinných receptur. Mimo osvěžujícího frappé můžete ochutnat třeba tradiční musaku, gyros v pitě nebo chobotnice s řeckým bramborovým salátem ochtapodi me patatosalata.
Přikládáme ještě pár řeckých slovíček, o kterých nikdy nevíte, kdy se můžou hodit. Frappé bez cukru je „skétos“, běžně sladké „métrios“. Hodně sladké je „glykós“, frappé s mlékem „me gála“ a bez mléka pak „horís gála“. Tak si dopřejte chvíle řecké pohody s vaší nejvýhodnější stravenkou eStravenka.