Oslavte den osvěžujícího Frappé s eStravenkou

Předpokládaná doba čtení: 3 minuty

Vraťte se alespoň na chvíli do pohody letních dnů ve slunném Řecku a oslavte 7. října Mezinárodní den frappé. Zajděte si na tuhle lahodnou našlehanou kávu do některé z řeckých restaurací, kde se platí s elektronickou stravenkou eStravenka.
Vychutnejte si frappé s kartou eStravenka

Mezinárodní den frappé se slaví 7. října. Tento oblíbený a osvěžující nápoj pochází z Řecka a milují ho lidé na celém světě. Stal se ikonickým symbolem Řecka, léta, pohody a odpočinku. A také pomalého způsobu života.

Jak frappé vzniklo?

Úplnou náhodou v roce 1957. Na veletrhu v Soluni si pan Dimitris Vakondios, zaměstnanec společnosti Nestlé, chtěl připravit obvyklou instantní kávu. Ale protože neměl horkou vodu, smíchal ji se studenou vodou a kostkami ledu v šejkru. Voilà!

Domácí příprava je jednoduchá

Potřebujete jen kvalitní instantní kávu, cukr, mléko a elektrický ruční mixér. Nejprve smícháte kávu, cukr a menší množství studené vody a mixujete do husté pěny. Pak přidejte led a doplníte studenou vodou nebo mlékem (není nutné). Nápoj se podává ve vyšší sklenici s brčkem.

Vydejte se s námi na řecké frappé

A to ideálně do řecké restaurace, taverny nebo baru, kde se platí eStravenkou.

  • V Praze to může být třeba Souvlaki Bar, kde si mimo frappé pochutnáte i na řeckých dobrotách. Mají zde gyros, tzatziki, souvlaki nebo klasický řecký salát choriatiki. V nabídce jsou i řecké sladkosti, k frappé bude dokonalý třeba řecký pomerančový koláč portokalopita s jogurtem.
  • V Brně můžete zajít do restaurace Taverna Athena. Nabízí saláty, pita chléb, gyros a řecké dobroty z kvalitních a  čerstvých surovin. A samozřejmě frappé a k tomu něco sladkého na zub.
  • Tavernu Athina najdete v centru Ústí nad Labem a na Děčínském zámku. Vaří zde domácí řeckou kuchyni z řeckých surovin a podle rodinných receptur. Mimo osvěžujícího frappé můžete ochutnat třeba tradiční musaku, gyros v pitě nebo chobotnice s řeckým bramborovým salátem ochtapodi me patatosalata.

Přikládáme ještě pár řeckých slovíček, o kterých nikdy nevíte, kdy se můžou hodit. Frappé bez cukru je „skétos“, běžně sladké „métrios“. Hodně sladké je „glykós“, frappé s mlékem „me gála“ a bez mléka pak „horís gála“. Tak si dopřejte chvíle řecké pohody s vaší nejvýhodnější stravenkou eStravenka.


Mám zájem o stravenky od Up

    Odesláním údajů nám umožňujete zpracování Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vaší žádosti. Více informací, včetně informací o Vašich právech naleznete na stránce Ochrana osobních údajů.

    Autor

    Innovation Marketing Manager

    otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…