Francie je jednou ze světových gastronomických velmocí. A právě odtud je tohle jednoduché, velmi levné a na přípravu snadné jídlo, které vás v duchu přenese až na slunnou francouzskou riviéru.

Zpomalte „po francouzsku“, ať si jídlo i své blízké užijete naplno
Kromě receptu na ratatouille (čti: ratatuj) bychom vás rádi inspirovali i francouzskou kulturou stolování: Jídlo slouží i jako záminka potkat se s rodinou, přáteli nebo klidně s kolegy z práce. A pak už jen vychutnávat, konverzovat… a nikdy, ani v nejmenším, nespěchat.
Třeba právě u tohoto legendárního francouzského tradičního pokrmu (který si vysloužil i vlastní film od Pixaru) ze směsi zeleniny, které se skvěle daří ve Středomoří: rajčata, cukety, papriky, lilek, to vše ideálně v poměru 1 : 1 : 1 : 1. S čerstvou, rozpečenou a křupavou bagetou je pak iluze Francie dokonalá.
Univerzální lehké jídlo vhodné do diety
Ratatouille můžete podávat jako přílohu či předkrm, ale i jako lehkou večeři, která zasytí, ale nepřiberete po ní. A na rozdíl od masité večeře ji strávíte mnohem rychleji, takže před spaním nezatížíte trávení. Bude se vám proto dobře spát, a ráno budete odpočatí a čilí.
Další možností je použít ratatouille jako náplň do palačinek.
Ingredience
Příprava:
- olivový olej
- 1 stroužek česneku
- 1 ks šalotky
- 250 ml nakládaných loupaných drcených rajčat
- 1 lžíce provensálských bylinek
- 1ks lilek menší
- 2 ks papriky
- 3 ks rajčat
- 2 ks střední cukety
- 6 snítek tymiánu
- 20 g másla
- sůl
- pepř mletý
Při podávání:
- 1 ks bagety
- 50 g kozího sýra
- olivový olej
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plochou stranou nože rozmáčkněte oloupaný česnek a spolu s najemno nakrájenou šalotkou ho nechte zesklovatět na pánvi.
- Poté česnek z oleje vyjměte, přidejte rajčata, provensálské bylinky, sůl a pepř. Vytvoříte tak omáčku, kterou rozetřete na dno zapékací mísy (oválné nebo kulaté).
- Ručně nebo na mandolíně nakrájejte všechnu zeleninu na tenké plátky. Ty pak skládejte do komínků a vložte do zapékací misky, dokud nebude plná. Zeleninu pokapejte olivovým olejem (nešetřete), osolte, opepřete a posypte lístky tymiánu.
- Zeleninu je třeba dusit – a nepřipálit. Jak na to: Z pečicího papíru vystřihněte kolečko či ovál (podle tvaru zapékací mísy) a položte ho přes zeleninu.
- Pečte 45-60 minut. Na posledních 10 minut dejte zapékací mísu pod gril. Nakrájejte plátky másla a nechte je rozpustit na už horkém ratatouille.
- Podávejte s čerstvým kozím sýrem a nakrájenou, v troubě lehce opečenou bagetou, kterou zakápnete olivovým olejem.
- Očekávejte explozi chutí, kterou byste od zeleninového jídla asi nečekali.
A tip na konec: Na ratatouille nezapomeňte pozvat přátele, kolegy nebo širší rodinu. Čím víc jich bude, tím víc ovací sklidíte.
A kdo to platí? No přece vaše eStravenka
Než vyrazíte na nákup ingrediencí do obchodu či on-line, nezapomeňte na pomocníka, který vám toto finančně přívětivé jídlo zlevní o další desítky procent. Ano, samozřejmě mluvíme o eStravence. V aplikaci Můj Up, která je její nedílnou součástí, si snadno zjistíte nejen zůstatky, ale mnoho dalších radostí, které jsme pro vás připravili.