Kde oslavit mezinárodní den hummusu?

Předpokládaná doba čtení: 3 minuty

Cizrna je základ. Tedy aspoň v případě hummusu to platí absolutně. Přidejte sezam, česnek, citrony, sůl a olivový olej, a hned můžete 13. 5. oslavit Den hummusu touto vlastnoručně vyrobenou, zdravou a lehkou pochoutkou. Recept najdete v článku a suroviny nakupte s vaší elektronickou kartou eStravenka. Stejně jako tipy na pražské podniky, kde nejen podle nás mají na hummus patent.

Mezinárodní den hummusu

Kde se hummus vzal – a proč dobyl svět?

Do studeného, mírumilovného pokrmu byste to asi neřekli. Přesto je to fakt: ze své pravlasti v oblasti Středního východu okolo Damašku zvládl dobýt celý svět. Ten kulinářský určitě. Kraluje zejména ve vegetariánské a veganské kuchyni. Není divu, jde o výživné a přesto lehké jídlo, které lze konzumovat prakticky při každé příležitosti.

Protože jeho základem je cizrna, obsahuje mnoho rostlinných proteinů a tolik potřebnou vlákninu. Další přísady poskytují důležité stopové prvky (např. železo),vitaminy C a B6, a zdraví prospěšnou kyselinu listovou.

Kam v Praze na nejlepší hummus? S námi víte hned!

  • První podnik, do kterého vás s klidným svědomím posíláme, se jmenuje PAPRIKA – Meditarranean Kitchen & Bar. Jak název napovídá, jedná se o specialisty na středomořskou, zejména izraelskou kuchyni. Kromě hummusu si tam dáte třeba i falafel a další dobroty. Podle recenzí (i naší vlastní zkušenosti) se výběrem tohoto podniku nespletete. Na výběr máte z vícero pražských adres.
  • Druhým naším tipem je libová libanonská restaurace Safir. Najdete ji v Praze ve Veletržní, v OC Galerie Butovce a v OC DBK na Budějovické. Hummus si tu dáte „přibalený“ třeba do kuřecího twisteru, s falafelem nebo shawarma wrapu. V menu dále najdete i kebab, šiškebab, šištauk a další dobroty z oblasti Středního východu.

Připravte si famózní hummus v pohodlí doma, za nákup zaplaťte eStravenkou

Jeho výhodou je i to, že příprava je až směšně snadná, takže ji zvládne i úplný začátečník. A to i přesto, že recept níže patří k těm kreativnějším. Ještě než se do toho pustíte, dovolíme si jeden tip: Doporučujeme nepoužívat cizrnu z konzervy, ale namočit ji přes noc. Výsledek bude o několik řádů chutnější.

Ingredience:

  • 250 g cizrny
  • 1 lžička jedlé sody, ta přijde do 40 ml citronové šťávy
  • 60 g pasty tahini – sezamová pasta
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej – cca 60 ml použijete během přípravy, další na polití hotového hummusu)
  • 1 lžička kmínu (volitelně)
  • 50 ml vody
  • sůl, pepř
  • sezamová semínka nebo pinové oříšky na ozdobu
  • TIP pro fajnšmekry: 1 zralé avokádo (volitelně)

Postup:

  1. Cizrnu nechte přes noc v hrnci namočenou v litru vody, do které přidáte 1 lžičku jedlé sody.
  2. Ráno vodu slijte, vyměňte za čerstvou, osolte a vařte cca hodinu, dokud cizrna nezměkne.
  3. Vodu sceďte, ale nevylévejte. Cizrnu dejte do mixéru, přidejte všechny ingredience (kromě sezamových semínek a piniových oříšků) a zalijte vodou z vařené cizrny. Vše důkladně rozmixujte (cca 2 minuty), abyste dosáhli hladké a jemné konzistence. Pokud chcete, přidejte do hummusu před rozmixováním jedno rozpůlené avokádo. Výsledek bude neodolatelný.
  4. Dejte hummus na talíř, zalijte olivovým olejem a ozdobte. Podávejte s pečivem (chléb, nachos nebo pita chléb)

Je to snadné, co říkáte?

Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Innovation Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…

hummus s eStravenkou