Den hranolků: Kam vyrazit na ty nejkřupavější?

doba čtení:

2 min.

Předpokládaná doba čtení: 3 minuty

Už máte plány na den hranolků? Tenké, silné, s kečupem, majonézou nebo
samotné, hranolky zkrátka nikdy neomrzí. A zvlášť, když si je můžete dopřát se svou kartou eStravenka!

den hranolků s kartou eStravenka

Původ hranolek je tak trochu legendou opředenou sporem mezi Belgií a Francií. Belgičané si hranolky považují za svou národní hrdost a v místních „fritériích“ se podávají už od 17. století. Podle legendy se na první smažené brambory přišlo, když rybáři ve městě Namur začali smažit brambory podobně jako své rybí úlovky. Američtí vojáci pak během první světové války pojmenovali tuto pochoutku „french fries“ podle francouzsky mluvící oblasti.

Připravit perfektní hranolky je kumšt

Správně připravené hranolky procházejí dvojím smažením, nejprve se pomalu smaží na nižší teplotě, aby změkly uvnitř, a následně se prudce osmaží na vyšší stupeň, čímž získají svou pověstnou křupavost. Tradiční belgické hranolky se smaží na hovězím loji, ale moderní verze často používají rostlinné oleje, takže jsou tyto hranolky vhodné také pro vegetariány.

Kam na nejlepší hranolky za eStravenku

Připravili jsme pro vás pár míst, kde si můžete s kartou eStravenka dopřát pořádnou dávku hranolkové radosti. Další místa můžete objevit díky vyhledávači provozoven v naší aplikaci Můj Up.

  • Faency Fries – Pokud máte chuť na něco opravdu „fancy“, tento podnik nabízí originální hranolky podle vlámského receptu, smažené na rostlinném oleji a podávané s vlastnoručně připravenými dipy. Jejich pobočku najdete na různých místech v Česku, třeba Olomouc, Zlín, Ostrava nebo třeba Plzeň.
  • Popeyes – Legendární americký fast food přinesl své oblíbené hranolky se speciálními kořenícími směsi i na český trh – ideální jsou jako příloha k jejich věhlasným kuřecím specialitám, ale bez problémů obstojí i samotné.
  • Chicago Bar & Grill – Tento liberecký podnik podává své hranolky ke klasickým americkým pokrmům, jako jsou sendviče nebo burgery. Pokud hledáte autentický americký zážitek, právě tady jste na správné adrese.

Hranolky, chipsy, nebo crisps?

V různých částech světa se hranolky podávají a nazývají různě. V USA se jim říká „french fries,“ zatímco Britové používají termín „chips“ – ale pozor, britské „crisps“ jsou pro nás obyčejné bramborové chipsy! A jestli vás lákají další zajímavosti o hranolkách, možná vás zaujme i kanadská specialita zvaná poutine, tedy hranolky s omáčkou a sýrem, které se v Kanadě těší obrovské oblibě.

Ať už slavíte Den hranolků po belgicku s majonézou, nebo po americku s kečupem, přejeme vám s kartou eStravenka křupavý gurmánský zážitek!


Mám zájem o stravenky od Up

    Odesláním údajů nám umožňujete zpracování Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vaší žádosti. Více informací, včetně informací o Vašich právech naleznete na stránce Ochrana osobních údajů.

    Autor

    Head of Communication

    otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…