Quiche Lorraine: Se slaným „kišem“ sklidíte v práci sladkou popularitu | Up kulinářská inspirace

Dnes vám představíme pokrm, který je jak stvořený pro pohoštění kolegů na pracovišti: qiuche lorraine aneb lotrinský slaný koláč. Jeho recept se nezměnil už dobrých 400 let – na jeho dokonalosti (a jednoduchosti) totiž nebylo co zlepšovat. Pokud se s ním vytasíte na pracovišti, uděláte pro vzájemné vztahy možná víc než víkendový teambuilding. Varování: Budou chtít ještě.

Quiche Lorraine

Z chudinských pecí mezi lahůdky pro smetánku

Francie, Lotrinsko, rok 1590. Už tehdy se na dvoře místního vévody připravoval slaný koláč, jehož recept od té doby nezestárnul ani o den. Původ receptu však leží zcela jinde než v kuchyni zámožného vévody.

V chudých ulicích tehdejších měst. Tehdy lidé pekli chléb pravidelně. Zdaleka ne každý však měl vlastní pec, proto se peklo „komunitně“ ve sdílených pecích. Po upečení chleba se zbylé těsto využilo následovně: Ze zbylého těsta se udělala placka, posypala se tím, co bylo po ruce, upekla… a pěkně zatepla snědla. A předek dnešního quiche lorraine byl na světě.

Jablko sváru: Sýr. Patří do kiše nebo ne?

V původní receptuře žádný sýr nenajdete. To je hlavním argumentem ortodoxních puristů, kteří v oficiálním receptu na koláč quiche lorraine připouštějí pouze: křehké těsto, (zakysanou) smetanu, slanina, vejce – a basta!

V našem receptu však sýr najdete. Velmi rádi totiž obětujeme „čistotu receptu“ pro ještě chutnější a šťavnatější výsledek.

Ingredience na 8 porcí

Na těsto:

  • mouka 400 g
  • sůl 2 g
  • máslo 200 g
  • studená voda 90 ml

Na náplň:

  • sýr Gruyére 350 g
  • prorostlá slanina 500 g
  • máslo 15 g
  • vejce 6 ks
  • smetana 500 ml
  • mléko 250 ml
  • čerstvě namletý černý pepř

Postup

  1. Těsto: Mouku a sůl vsypte do velké mísy. Máslo nakrájejte na kostky a vmasírujte do slané mouky, až vznikne směs podobná drobné strouhance. Přidejte studenou vodu a vypracujte těsto. Přikryjte fólií a dejte na 30 minut do lednice.
  2. Nízkou formu o průměru 32 cm vymažte máslem. Těsto vyndejte na pomoučenou plochu, rozválejte a dejte do formy. Na těsto položte pečicí papír a naplňte fazolemi. Pečte 20 minut na 200 °C. Poté formu vyndejte a odstraňte fazole a papír.
  3. Náplň: Nastrouhaný sýr dejte na předpečené těsto. Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm slaninu dokřupava, potom ji rovnoměrně rozložte na sýr. Důkladně vyšlehejte vejce se smetanou a mlékem, ochuťte trochou soli a černým pepřem. Vaječnou směsí přelijte náplň a pečte 45 minut při 180 °C.

Bez eStravenky nejsou koláče

Samozřejmě jen pokud nejste skálopevně rozhodnuti platit hotovými penězi a tedy i méně výhodně.

TIP: Než vyrazíte pro ingredience, doporučujeme zkontrolovat si zůstatek na vaší eStravence (nebo počet stravenek v portmonce). To pak zvládnete pohodlně a na pár kliknutí přímo v motivační platformě Můj Up.

Autor

Innovation Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…